Er dit gamle gulv modent til udskiftning, kan du selvfølgelig vælge at få lagt samme type gulv igen. Det er den hurtige og nemme løsning, hvis du har været godt tilfreds med dit gamle gulv. Men det kan også være, at du har lyst til at prøve noget helt andet.

Et gulv skal selvfølgelig være behageligt at gå på, nemt at rengøre og modstandsdygtig over for slid. Forskellige typer af gulv har hver deres kvaliteter, fordele og ulemper samtidig med, at de bidrager til rummets stemning og udseende. Går du op i boligindretning, skal du derfor gøre dig mange overvejelser, når du skal vælge nyt gulv. Det kan derfor være en god idé at tage en gulvmand med på råd.

Et trægulv er en klassisk gulvtype, som du støder på i mange hjem. Men et trægulv er ikke bare et trægulv. Du kan vælge mellem forskellige træsorter som det olieholdige hårde teak eller det billige bløde fyrretræ. Du kan vælge et massivt plankegulv, skibsplanker, parketgulv, stavparket, flisegulv, betongulv, epoxygulv, kork, gummi, vinyl, linoleum eller tæpper.

Smag og behag spiller naturligvis ind i dit valg af gulv. Måske har du også et stramt budget, så du er på udkig efter et billigt gulv. Her bør du også tænke på, hvor slidstærkt et gulv er, så du ikke risikerer at skulle skifte dit gulv igen efter nogle få år. Et blødt gulv af fyrretræ får fx nemt mærker, når du taber noget ned på gulvet eller trækker stole hen over gulvet, så det kan hurtigt blive grimt at se på.

Et trægulv i massivt træ kan tåle at blive slebet, så mærker i overfladen bliver fjernet. Derfor kan et massivt trægulv blive som nyt igen. Er dit trægulv derimod et parketgulv, kan laget af træ være så tyndt, at det ikke er muligt at slibe det, da slibningen fjerner det øverste af træet. Jo tykkere dit trægulv er, jo flere gange kan man slibe det.